Caravan uit de winterstalling halen

Het duurt nog even voor het voorjaar is maar dan mag de caravan weer uit de stalling. Wanneer je dit doet is het wel belangrijk om op onderstaande punten te letten.

Controleer de gasslang en drukregelaar

Allereerst is het belangrijk om even te kijken naar de oranje gasslang en de drukregelaar van de gasinstallatie. Je kunt de gasslang controleren door hem even scherp dubbel te buigen, wanneer je (droogte) scheurtjes ziet is het tijd om de slang te vervangen. Op de slang staat ook altijd een datum, vervang de slang als de datum is overschreden of wanneer er geen datum op de slang te vinden is. Naast de houdbaarheid van de slang moet je ook kijken naar de houdbaarheid van de drukregelaar. Wanneer deze datum wordt overschreden kan het membraan verdrogen en de regelaar gaan lekken.

Controleer de banden

Een caravan rijdt relatief weinig kilometers toch is het wel belangrijk om de banden te controleren. De banden drogen namelijk wel uit in de loop der jaren. Je kunt de banden controleren door te kijken of de band droogtescheurtjes, beschadigingen of bobbels heeft. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er altijd ongeveer 3 bar in een caravanband zit.

Controleer de trekhaak en stekker

Bekijk de trekhaak voordat je de caravan aankoppelt. Wanneer er roest op de trekhaak zit kun je dit weghalen met heel fijn schuurpapier. Daarna kun je de kogel afnemen met een goede ontvetter, zoals thinner of spiritus

Caravan onderhoud

Het advies is om je caravan elke twee jaar een onderhoudsbeurt te doen. Dan worden alle punten gecontroleerd en hoef je je geen zorgen te maken onderweg of op de camping. Ook kan goed onderhoud de levensduur van je caravan enorm ten goede komen. Het is belangrijk om je caravan na gebruik en voordat hij naar de stalling gaat goed schoon te maken, dit verlengt de levensduur namelijk ook. Caravan onderhoud verbetert ook de verkeersveiligheid, want je moet er niet aan denken dat je met pech langs de kant van de weg te staan komt terwijl je ook aan het zwembad had kunnen liggen.