Dit moet je allemaal regelen als je gaat emigreren

Voor veel mensen is het een grote droom, een huis kopen in Spanje en emigreren. Weg uit de drukte van Nederland, geen grijze luchten meer, maar zon, ruimte en natuur. Of je nu gaat genieten van de rust na een leven lang werken of het geluk zoekt en een bedrijfje op wil zetten in Spanje, bij een emigratie komt veel kijken. Wij vertellen je wat je allemaal moet regelen als je gaat emigreren.

Ga niet over één nacht ijs

Als je regelmatig naar Spanje op vakantie gaat, lijkt een huis kopen in Spanje ideaal, maar er is wel degelijk een verschil tussen vakantie vieren in een land en er echt wonen. Spanje is een groot land, dus denk na over waar je een woning wilt kopen. Leer de taal al voordat je in het land gaat wonen. Het helpt je bij je inburgering als je er eenmaal woont, maar ook bij het regelen van je emigratie komt kennis van de taal van het land waar je naartoe gaat, goed van pas. Zoals je weet, is de kennis van het Engels bij veel Spanjaarden beperkt. Lees je goed in en spreek met anderen die al geëmigreerd zijn.

De papierwinkel

Heb je de beslissing genomen om te emigreren en staat de verhuizing daadwerkelijk voor de deur, dan moet er aardig wat geregeld worden. Je emigratie meld je bij de gemeente waar je nu woont. Met je DigID kan je ook in Spanje diverse zaken digitaal regelen, zoals je belastingen of zaken rondom je pensioen. Soms is het nodig om bepaalde Nederlandse documenten te legaliseren zoals een akte van de burgerlijke stand. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan je verzekerd blijven voor ziektekosten in Nederland, meer informatie hierover vind je bij het CAK. Ontvang je nu huurtoeslag, dan heb je hier geen recht meer op als je naar Spanje verhuist. Voor andere toeslagen kom je soms nog wel in aanmerking. Neem je je auto mee, dan meld je dit aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Er komt heel wat kijken bij een emigratie. Dit vergt veel doorzettingsvermogen en flexibiliteit. Zorg voor een financiële buffer zodat je je niet meteen zorgen hoeft te maken als je op financieel gebied met tegenslagen te maken krijgt en hou je doel voor ogen.