Een recreatiewoningverzekering afsluiten, hoe doe je dat?

Het is niet meer dan logisch dat je er als eigenaar van een recreatiewoning aan denkt om een verzekering af te sluiten die dit pand kan beschermen. Voor alle duidelijkheid bedoelen we hiermee dat er een bescherming kan worden geboden voor de financiële verliezen die mogelijks geleden kunnen worden wanneer er zich een bepaald schadegeval voordoet. Het afsluiten van een recreatiewoningverzekering zal er in de praktijk op z’n minst voor zorgen dat je niet zo snel geconfronteerd zal worden met slapeloze nachten, integendeel. Lijkt dit jou ook wel interessant en wil je graag ontdekken hoe deze verzekering af te sluiten? Lees dan vooral zeker verder!

Wat is een recreatiewoningverzekering?

Een recreatiewoningverzekering is zoals de naam reeds aangeeft een verzekering die schade indekt die ontstaat aan een vakantiehuis of recreatiewoning. Veel mensen denken dat ze daarvoor een standaard inboedel- en / of opstalverzekering voor kunnen afsluiten, maar dat is helemaal niet juist. Voor een recreatiewoning geldt immers in de praktijk dat ze over een compleet ander karakter beschikt. Bovendien is het eveneens zo dat ze niet continue aan dezelfde persoon zal worden verhuurd, maar er sprake zal zijn van een recreatieve verhuur aan diverse personen. Ook dit is een niet onbelangrijk verschil waar je rekening mee zal willen (en moeten) houden.

Waar rekening mee houden bij het afsluiten van deze verzekering?

Ga je een recreatiewoningverzekering afsluiten? Dan zal je tot de vaststelling komen dat er verschillende factoren zijn die kunnen beïnvloeden hoe deze verzekering er nu precies uit zal komen te zien. In eerste instantie zijn er het aantal dekkingen waar je op kan rekenen. In de basis is het zo dat een verzekering voor een recreatiewoning een aantal basisdekkingen voorziet. Het gaat hierbij dan in de praktijk concreet om de dekkingen zoals hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Een dekking voor schade als gevolg van een brand of explosie;
  • Een dekking voor schade veroorzaakt door natuurgeweld;
  • Een dekking voor waterschade; 

Bovenstaande dekkingen kunnen nog vrij eenvoudig worden uitgebreid met een aantal extra’s. Zo is het bij het afsluiten van een recreatiewoningverzekering bijvoorbeeld eveneens mogelijk om te kiezen voor een dekking van schade aan de inboedel. Dat is echter niet alles. Wat immers daarenboven ook te denken van schade die optreedt tijdens de verhuur? Ook daarvoor geldt namelijk uiteraard dat ze moet worden ingedekt. Het afsluiten van een geschikte verzekering voor jouw vakantiehuis kan daar in de praktijk zonder probleem voor zorgen.

Conclusie; verzeker je recreatiewoning altijd op de best mogelijke manier

Investeren in een recreatiewoning vergt een niet onaanzienlijk budget. Zoveel spreekt voor zich. Dit gezegd hebbende betekent dit niet dat het niet interessant kan zijn om nog een bepaald budget te voorzien voor het afsluiten van een passende verzekering. Enkel en alleen wanneer je de keuze maakt om een recreatiewoningverzekering af te sluiten zal je namelijk tot de vaststelling komen dat je optimaal bent ingedekt tegen mogelijke schadegevallen die zich voor kunnen doen. Dat is zeker niet onbelangrijk, integendeel. Wil je dus met andere woorden elke nacht op beide oren kunnen slapen? Dan is het zeker een aanrader om ervoor te kiezen om een verzekering voor je recreatiewoning af te sluiten. Zoveel is alvast zeker.