Rondreis Zuid-Afrika voorbereiden doe je zo

Een rondreis door Zuid-Afrika is een avontuur dat je niet snel zult vergeten. Zorg wel dat je goed voorbereid bent voordat je vertrekt. Welke reisdocumenten heb je nodig? Waar moet je nog meer aan denken als je een rondreis door Zuid-Afrika gaat maken? Wat zijn de mooiste parken om te bezoeken? We helpen je graag op weg.

Rondreis Zuid Afrika – Reisdocumenten

Zorg dat al je papieren in orde zijn voordat je aan een een rondreis door Zuid-Afrika begint.

 • Je hebt een paspoort nodig dat nog minimaal 30 dagen na het begin van je reis geldig is. In het paspoort moeten minstens 2 bladzijden leeg zijn voor alle stempels die je op je rondreis door Zuid-Afrika verzamelt. Heb je een andere dan de Nederlandse nationaliteit, vraag dan bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag na of voor jou andere regels gelden.
 • Neem je je minderjarige kind(eren) mee op de rondreis door Zuid-Afrika? Dan moet je een afschrift van de geboorteakte bij je hebben. Die vraag je aan bij de gemeente waar het kind geboren is. Als je gescheiden bent, moet de andere ouder schriftelijk toestemming geven.
 • Reis je per huurauto? Dan heb je een internationaal rijbewijs nodig naast je gewone rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs kopen bij de ANWB.
 • Maak foto- of elektronische kopieën van alle belangrijke documenten (denk ook aan tickets en verzekeringspapieren) en neem die mee of zorg dat je onderweg makkelijk een uitdraai kunt maken.

Waar moet je nog meer aan denken?

Houd er rekening mee dat de elektriciteit op je rondreis door Zuid-Afrika van plaats tot plaats een ander voltage heeft. Koop adapters voor 250 en 110 volt. Neem ook een zaklamp mee voor situaties zonder stroom. Inentingen worden sterk aangeraden maar zijn niet verplicht. Vraag advies aan je huisarts of de GGD. Vergeet ook niet voldoende extra geheugen voor je camera en zonnebrandcrème mee te nemen.

De mooiste parken van Zuid-Afrika

Op je rondreis door Zuid-Afrika wil je natuurlijk vooral veel van de natuur zien. Dat kan in de talrijke parken die Zuid-Afrika rijk is. Dit zijn de mooiste:

 • Kruger National Park
 • Privéwildreservaten Timbavati, Klaserie, Balule en Sabi Sand
 • Madikwe Game Reserve
 • iSimangaliso Wetland Park
 • Hluhluwe–iMfolozi Game Reserve
 • Addo Elephant National Park
 • Tsitsikamma National Park
 • Kgalagadi Transfrontier Park
 • Mlilwane, Hlane en Mkhaya

Kruger National Park

Als je op je rondreis door Zuid-Afrika een keer op safari wilt, dan moet je beslist naar het Kruger National Park gaan (Afrikaans: Nasionale Krugerwildtuin). De geschiedenis van dit park gaat terug tot 1898, toen president Paul Kruger het Sabie Wildreservaat instelde. Na diverse uitbreidingen kreeg het gebied in 1926 zijn huidige naam. Tegenwoordig is het een onderdeel van het Groter Limpopo Oorgrenspark.

iSimangaliso Wetland Park

In het iSimangaliso Wetland Park kun je duiken, schildpadden zien, kajakken, walvissen spotten maar ook paardrijden of gewoon lekker naar het strand gaan.

Hluhluwe-Imfolozipark

Dit natuurpark is het oudste van Afrika en het enige in KwaZoeloe-Natal waar de Big Five (olifant, leeuw, buffel, luipaard en neushoorn) allemaal voorkomen. Hier wordt veel gedaan om te voorkomen dat de witte neushoorn uitsterft.

Addo Elephant National Park

Zoals de naam al zegt, moet je hier zijn als je op je rondreis door Zuid-Afrika olifanten wilt zien. In 1931 waren er nog maar 11 over. Het park is toen gesticht om ze te beschermen. Nu zijn het er ruim 450. Er zijn plannen om het park uit te breiden tot het Greater Addo Olifant National Park dat meer dan dubbel zo groot in oppervlakte zal zijn. Dit is waarschijnlijk het enige park ter wereld waar de Big Seven (walvis en witte haai, naast de Big Five) allemaal in hun natuurlijke omgeving leven.

Goed voorbereid op rondreis door Zuid-Afrika

Voor een rondreis door Zuid-Afrika is een zorgvuldige planning nodig. Er is enorm veel te zien, dus je zult vooraf keuzes moeten maken waar je naartoe gaat. Ook zijn er allerlei praktische zaken waar je rekening mee moet houden. We vertellen waar je aan moet denken voordat je aan je rondreis door Zuid-Afrika begint en we geven je een overzicht van parken in Zuid-Afrika.

Voorbereidingen voor een rondreis door Zuid-Afrika

Voor een rondreis door Zuid-Afrika zijn heel wat documenten nodig. Maak die in een vroeg stadium in orde, dat voorkomt stress op het laatste moment. Denk eraan om je paspoort te verlengen en om een afschrift van de geboorteakte van je meereizende minderjarige kind(eren) aan te vragen. Koop bij de ANWB een internationaal rijbewijs als je met een huurauto gaat reizen. Maak fotokopieën van alle documenten (ook tickets en verzekeringspapieren) en neem die gescheiden van de originelen mee. Je kunt ook een scan ervan via e-mail aan jezelf sturen zodat je ze onderweg kan uitdraaien. Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel sterk aangeraden. Raadpleeg de GGD of je huisarts. Neem een zaklamp en reservebatterijen mee voor als je ergens zonder stroom zit.